Salarisonderhandeling: 9 tips voor een hoger loon
Of je nu solliciteert naar een andere baan, of meer wilt verdienen in je huidige job: je ontkomt niet aan een salarisonderhandeling. 9 tips om een beter loon te krijgen.
1. Durf te vragen
Mechanisch monteur of administratief medewerker, je baas verhoogt je loon niet uit zichzelf. Schroom dus niet om initiatief te nemen en vraag om een gesprek. Het is volledig normaal om eens per jaar een salarisonderhandeling aan te vragen.
2. Bereid je grondig voor
Zorg dat je je eigen inkomen tot in detail kent:
- Hoeveel verdien je op dit moment?
- In welke salarisschaal zit je?
- Wanneer was je laatste salarisverhoging?
- Welk nieuw bedrag wil je vragen?
- Hoeveel procent meer loon vraag je?
- Welk salaris is marktconform voor deze (nieuwe) baan?
Inzicht in het loon van collega’s in vergelijkbare functies is uiteraard waardevol. Ken je iemand die open durft te zijn over zijn/haar honorarium?
3. Bereid je argumenten voor
Je komt niet ver zonder onderbouwing. Waarom zou iemand je salaris verhogen? Bedenk goede redenen.
- Betere prestaties: schrijf op wat je in je mars hebt. Wat heb je in de afgelopen periode voor het bedrijf betekend? Welke projecten heb je afgerond? Heb je meer omzet behaald?
- (Bij)scholing en certificaten: zet je verhaal kracht bij met aanvullende kwalificaties.
- Je hebt meer verantwoordelijkheid op je genomen. Welke extra taken heb je uitgevoerd? Gaf je leiding aan een groter team?
- Geldt er een collectieve arbeidsovereenkomst en kun je een trede omhoog?
Alleen met goede argumenten maak je een kans tijdens een contractbespreking met salarisonderhandeling. Het feit dat je met jouw huidige loon misschien niet meer kunt rondkomen omdat alles steeds duurder wordt, is niet van belang. Maak ook geen directe vergelijking met de verdiensten van collega’s.
4. Kies je benadering
Stem je aanpak af op de persoonlijkheid van je baas of de recruiter.
- Houdt deze persoon van harde feiten en data? Onderbouw je argumenten met je cijfers of meetbare resultaten.
- Is het een dominant type? Wees gevat en volhardend. Heeft hij/zij de neiging om zichzelf op te hemelen? Bied hem/haar de ruimte.
- Vindt je leidinggevende jullie onderlinge relatie belangrijk? Ga ook (kort) in op je privéleven.
5. Kies het juiste moment
Managers geven makkelijker geld uit als zij in een goede bui zijn, net als ieder ander. Kies dus een goed moment. Wacht op positief bedrijfsnieuws, of onderneem pas actie nadat je een succesje hebt geboekt. Probeer het (arbeidsvoorwaarden)gesprek in ieder geval vóór de jaarlijkse begrotingsronde aan te gaan. En ook: grijze regendagen zijn altijd ongeschikt voor salarisoverleg.
6. Houd een concreet bedrag in gedachten
Zet je wensen op papier, weet wat je wilt. Formuleer een concrete eis, met een salarisbereik en bovengrens. Bereid je ook voor op een eventueel tegenbod: wat wil je minimaal verdienen (ondergrens)? Als je functieprofiel niet is veranderd, kun je als vuistregel tien procent meer vragen. Wees moedig, want geen enkele baas zal onmiddellijk toegeven.
7. Richt je op arbeidsvoorwaarden
Is een hoger vast salaris niet haalbaar? Richt je op secundaire arbeidsvoorwaarden en deel ze in naar prioriteit. Denk bijvoorbeeld aan:
- prestatiegerelateerde of eenmalige bonussen;
- een laptop, mobiele telefoon en/of auto van de zaak;
- flexibele werktijden;
- op afstand werken;
- vakantiedagen of buitengewoon verlof;
- budget voor bijscholing;
- oplossingen voor kinderopvang.
8. Communiceer vriendelijk doch vastberaden
Je komt niet als winnaar uit de bus als je te meegaand bent en overal ‘ja’ op zegt. Ook een stugge houding is geen sterke onderhandelingstactiek, omdat je er de vertrouwensrelatie mogelijk mee op het spel zet. Breng je boodschap op een vriendelijke doch duidelijke manier over.
9. Stel de salarisonderhandeling uit
Kom je écht niet tot een vergelijk? Stel de discussie, indien mogelijk, uit tot een latere datum. Leg hetgeen je hebt besproken vast in een e-mail en laat je (aanstaande) baas het beschrevene kort bevestigen. Zo ontstaan er later geen misverstanden en heb je een goed uitgangspunt voor de volgende ronde.