Hoe stel je een functieprofiel op?
Een duidelijk functieprofiel helpt je bij het vinden van een geschikte werknemer voor een openstaande vacature. Wij laten zien wat zo’n profiel inhoudt en welke voordelen het voor werkgevers – maar uiteindelijk ook werknemers – oplevert.
Wat is een functieprofiel?
Een functieprofiel is een uiteenzetting van alle bekwaamheden, eigenschappen, vaardigheden, werkwijzen, talenten en/of andere kenmerken die een werkgever in een nieuwe werknemer zoekt voor een bepaalde baan. Het doel van een dergelijke profielschets is (uiteraard) om een functie op de best mogelijke manier in te vullen en een kandidaat te vinden die aan alle voorwaarden voldoet. Iemand die de uitdaging op lange termijn aankan.
Een profilering inclusief taakomschrijving is vooral nuttig voor een potentiële werknemer, omdat het hem helpt de vermelde functie-eisen te vergelijken met zijn eigen vaardigheden. Zo kan hij bepalen of hij al dan niet geschikt is voor de baan.
Hoe schrijf je een functieprofiel?
Een compleet profiel bestaat doorgaans uit de volgende elementen:
- Functietitel – vermeld de exacte naam van de openstaande positie.
- Functiebeschrijving en -inhoud – schets de belangrijkste aspecten van de baan. Geef een gedetailleerde beschrijving van bijbehorende taken en verantwoordelijkheden. Geef eventueel ook voorbeelden van doelstellingen voor de nieuwe werknemer.
- Het dienstverband inclusief het aantal uren – Let op: WR werft en selecteert personeel voor vast en tijdelijk werk.
- Functie-eisen – aan welke harde voorwaarden moet een kandidaat voldoen?
- Welke vaardigheden, kenmerken, opleiding, diploma’s en certificeringen zijn vereist (of evt. gewenst) om de baan met succes uit te kunnen voeren?
- Hoeveel ervaring moet een kandidaat hebben in werk met vergelijkbare verantwoordelijkheden?
- Gewenste persoonskenmerken
- Bedrijfsinformatie – vermeld de werklocatie(s), het vakgebied, de expertise, doelen, missie en mogelijke additionele informatie over bijvoorbeeld je belangrijkste klanten en partners.
- Salarisindicatie – geef een bereik van het potentiële loon.
- Secundaire arbeidsvoorwaarden – schets de extra voordelen die de baan naast het salaris kan bieden, zoals betaald verlof, zorgverzekering en pensioensregelingen.
- Call-to-action – geef tenslotte aan hoe kandidaten kunnen solliciteren op de vacature en welke documenten ze moeten indienen.
Wat zijn de voordelen van een helder functieprofiel?
Een gedegen profiel helpt je gedurende het hele sollicitatieproces:
Duidelijk idee en verwachtingen
Met overzichtelijke functie-eisen schep je een referentiepunt omtrent specificaties, ideeën en verwachtingen. Hoe vind je een geschikte werknemer als niemand weet wie en wat je precies zoekt? Een duidelijk geformuleerde vacaturetekst is ook voor sollicitanten en toekomstige werknemers zeer nuttig, omdat het een belangrijk inzicht geeft in de vraag of het eigen profiel past bij de baan.
Heldere profielschets
Een scherpe profilering vertelt kandidaten wat er van hen verwacht wordt. Onnauwkeurige, nietszeggende informatie leidt daarentegen tot een berg sollicitaties die niet bij je bedrijf, team of vacature passen.
Betere selectie van kandidaten
Aan de hand van de criteria in het profiel beoordeel, vergelijk en selecteer je ingekomen sollicitaties en documenten. In het verdere verloop van het sollicitatieproces kan het profiel ook als referentiepunt dienen; het herinnert je er op elk moment aan welke bekwaamheden en persoonskenmerken het belangrijkst zijn voor de functies binnen jouw bedrijf.
Besparing van tijd en geld
Met een duidelijke uiteenzetting van een vacature bespaar je tijd en geld bij het werven en selecteren van kandidaten.
Over WR
Krijg je een vacature niet ingevuld? WR selecteert zorgvuldig en doelgericht kandidaten op basis van capaciteit en bekwaamheid. Lees onze aanpak voor werving en selectie en plaats een vacature op ons platform.