Wat doet een Belastingadviseur?
Belastingadviseur vacatures
Wat doet een belastingadviseur?
- Belastingaangiften voorbereiden, controleren en indienen. Soorten belastingen:
- Omzetbelasting (btw-aangifte)
- Loonbelasting/premie volksverzekeringen
- Inkomstenbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Dividendbelasting
- Jaarrekeningen controleren.
- Financiële planning opstellen.
- Fiscale audits begeleiden.
- Fiscale risico’s beheren.
- Bezwaarschriften schrijven.
- Adviseren over:
- fiscale wet- en regelgeving;
- belastingbesparingen;
- bedrijfsovernames;
- pensioen;
- estate planning.
- Contact onderhouden met de Belastingdienst.
Hoe word je belastingadviseur?
Voor dit beroep is een relevante opleiding op het gebied van fiscaal recht, fiscale economie of accountancy vereist. Daarnaast kunnen professionele certificeringen, zoals die van het Register Belastingadviseurs (RB) of de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), helpen om geloofwaardigheid en expertise aan te tonen.
Waar werken belastingadviseurs?
Fiscaal adviseurs werken meestal voor belastingadvieskantoren, accountantskantoren, consultancybedrijven, of in een eigen praktijk. Ze kunnen zowel particulieren als bedrijven als klanten hebben.
Wat verdient een belastingadviseur?
Het salaris van een belastingadviseur die via WR een nieuwe baan komt, ligt op gemiddeld € 4.175,- bruto per maand. Dit bedrag ligt meer dan 10% boven het nationale gemiddelde en is gebaseerd op data uit onze vacatures. De hoogte van het loon varieert en is afhankelijk van factoren zoals ervaringsniveau, werkgever en locatie. Het kan ook worden beïnvloed door de omvang en complexiteit van de belastingaangiftes en adviesdiensten die je levert.
Groeipad belastingadviseur
De carrière van een belastingadviseur begint vaak als assistent belastingadviseur of junior fiscalist binnen een accountantskantoor of belastingadviesbureau. In deze functie ondersteun je bij het opstellen van fiscale aangiften en werk je mee aan adviestrajecten rond bijvoorbeeld inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting (btw).
In deze eerste fase bouw je praktijkervaring op en vergroot je je fiscale kennis, vaak naast of na een opleiding Fiscaal Recht of Fiscale Economie. Ook cursussen gericht op btw, internationale fiscaliteit of estate planning dragen bij aan jouw ontwikkeling.
Na enkele jaren ervaring kun je doorgroeien naar de rol van belastingadviseur MKB, btw-specialist of internationaal belastingadviseur. In deze functies werk je zelfstandig aan adviestrajecten, stel je complexe aangiften op en denk je strategisch mee met ondernemers over fiscale optimalisatie en structuurvraagstukken.
Met verdere verdieping en ervaring zijn dit mogelijke vervolgstappen:
- Senior belastingadviseur, waarbij je eindverantwoordelijk bent voor fiscale adviezen en rechtstreeks contact hebt met dga’s, ondernemers en andere stakeholders
- Specialist internationale fiscaliteit of btw-adviseur, wanneer je kiest voor een duidelijke focus binnen een specifiek vakgebied
- Partner belastingadvies, met een rol in zowel het strategisch klantbeheer als de aansturing van een team van fiscalisten binnen het kantoor
Bij WR helpen we je graag bij iedere stap in jouw fiscale carrière. Van jouw eerste functie als assistent tot specialistische of leidinggevende posities binnen het vakgebied.