Hoe haal je het maximale uit een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een dialoog waarin het wederzijds functioneren van jou als werknemer en die van jouw leidinggevende wordt besproken. Ontvang jij periodiek een uitnodiging voor een beoordelingsgesprek? Of laat je werkgever dit achterwege? Het is enorm belangrijk om regelmatig met je baas in gesprek te gaan – of dat nou middels een voortgangsgesprek is of op een andere manier.
Ga altijd met je baas in gesprek!
Of jij nu wel of geen evaluatiegesprekken hebt, leg de onderstaande vragen regelmatig voor aan je baas. Zo creëer je een positieve werkrelatie. Laat het niet op z’n beloop. Maak jouw functioneren altijd bespreekbaar! Dit kan ook tijdens het teamoverleg.
- Kun jij tijdens het uitvoeren van jouw werkzaamheden zaken goed aanpakken en verbeteren?
- Als er iets verbeterd dient te worden, ben jij of het management hiervoor verantwoordelijk?
- Welke zaken kunnen jij en je team en/of het management gezamenlijk aanpakken en wat is jouw rol hierin?
Hoe bereid je je voor op het beoordelingsgesprek?
Het moment is aangebroken, je ontvangt de uitnodiging voor een eindejaarsgesprek. Zie jij ertegen op? Vind je het een waste of time? Of kijk je juist uit naar de dialoog met je baas. Hoe dan ook, doe er je voordeel mee. Zorg dat je het maximale uit een bilateraal overleg (een-op-een-gesprek) haalt. Hierbij 5 tips.
1. Bereid het functioneringsgesprek goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Je verhoogt de kwaliteit van het gesprek en staat bovendien veel sterker als je vooraf hebt nagedacht over het volgende:
- Hoe vind je zelf dat het gaat?
- Wat is jouw plek binnen dit bedrijf?
- Waar wil jij naartoe groeien?
- Hoe goed doe jij jouw werk ten opzichte van jouw collega’s?
- Welke rol heb jij binnen het team?
- Hoe kijken collega’s naar jou: positief of hebben zij klachten?
- Hoe ga jij om met tegenslagen?
- Welke opbouwende feedback wil jij aan je baas geven?
2. Bekijk de agenda
Het is gangbaar om voorafgaand aan het gesprek agendapunten te ontvangen. Heb je die niet ontvangen? Vraag erom. Neem de agenda altijd goed door. Misschien wil je verbeterpunten of goede gespreksonderwerpen inbrengen. Geef jouw input ruim voor het gesprek door aan je leidinggevende.
3. Raadpleeg de notulen van het vorige voortgangsgesprek
Is er sprake van een periodiek functioneringsgesprek (‘verplicht’) tussen jou en je leidinggevende? Dan is verstandig om de notulen van het vorige gesprek (zie punt 4) door te nemen. Het helpt je om inzicht te krijgen in wat er is veranderd ten opzichte van x maanden geleden. Zo ga je nog beter voorbereid het gesprek in.
4. Maak afspraken en leg ze vast
Hoe haal je het beste uit jezelf onder begeleiding van jouw baas? Maak tijdens het gesprek afspraken hierover. Dit geldt ook voor overige aandachts- en ontwikkelpunten. Formuleer leerdoelen. En vraag om een gespreksverslag. Zo kunnen zowel jij als je baas altijd teruggekomen op gemaakte afspraken.
5. Denk in oplossingen
Blijkt uit het gesprek dat jij en je baas anders naar bepaalde zaken kijken en kunnen jullie het niet hierover eens worden? Denk dan in oplossingen. Vraag om een oplossing. Oplossingsgericht denken stelt jullie in de gelegenheid het gesprek op een positieve manier af te sluiten.