Hoe maak je een carrièreswitch in engineering?
Ben je jouw rol als monteur of engineer ontgroeid? Biedt jouw werkplek niet langer de ideale omgeving om je vaardigheden te ontwikkelen? Dan is het misschien een goed idee om een carrièreswitch te maken en van baan te veranderen.
Wat te doen als je ander werk wilt?
Je carrière omzetten binnen de techniek en engineering is een proces dat het volgende omvat:
1. Waarom wil ik een andere baan?
Denk eerst voor jezelf na waarom je precies een nieuwe uitdaging zoekt. Misschien veracht je je huidige werk? Maar heeft dit iets te maken met de industrie als geheel, of is het alleen deze specifieke werkgever die niet langer bij je past? Breng eerst je carrièredoelen en motivatie om van baan te veranderen in kaart. Het zal tijd en moeite kosten om te komen waar je wilt zijn, dus zorg ervoor dat je om de juiste redenen ander werk zoekt.
2. Wat wil ik worden? Kies je niche
In het begin moet je eerlijk tegen jezelf zijn over je interesses, vaardigheden, kwaliteiten, enzovoorts. Omdat er zoveel beschikbare engineering banen zijn, moet je de tijd nemen om een positie te vinden die je voor je gevoel voor de lange termijn kunt vervullen. Probeer uit de vele opties drie functies te kiezen. Weet je niet wat je wilt worden? Een loopbaantest kan duidelijkheid scheppen.
3. Onderzoek de branche-specifieke vereisten
Hoe goed begrijp je de werksector waarin je wilt werken? Neem de drie gekozen functietitels bij de hand en onderzoek de salarissen, opleidingseisen, kwalificaties en andere verwachtingen die werkgevers kunnen hebben. Zo weet je precies wat je moet doen om jouw pad naar die specifieke baan te effenen.
4. Behaal je licentie(s)
Mogelijk moet je een licentie of beroepsvergunning verwerven, afhankelijk van het soort engineering waarin je wilt gaan werken. Doe al je vereiste examens zodat je niet afhankelijk bent van het bedrijf voor financiële middelen. Is er een specifieke opleiding vereist? Begin er zo snel mogelijk mee, het kost je bijvoorbeeld circa vier jaar om een bachelordiploma te halen.
Neem al deze zaken mee naar je eerste gesprek en toon ze aan potentiële werkgevers. De werkgever zal het waarderen dat hij je niet naar school hoeft te sturen of voor je licenties hoeft te betalen. Je zult een startklare werknemer zijn, en daardoor heb je misschien een voorsprong op de concurrentie.
5. Zet jouw overdraagbare vaardigheden op een rij
Veel technische vaardigheden zijn toepasbaar op verschillende werkzaamheden in uiteenlopende contexten. Leg jouw huidige werkzaamheden en ervaring naast de skills die nodig zijn in de door jou gewenste baan en branche. Jouw perspectief kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe, creatieve oplossingen in andere sectoren. Wees je ervan bewust dat men wellicht andere terminologie gebruikt voor hetzelfde soort werk.
6. Benoem relevante werkervaring
Zelfs als je zeer geïnteresseerd en gemotiveerd bent en over de juiste overdraagbare vaardigheden beschikt, kan een werkgever om relevante werkervaring vragen. Zet (reeds uitgevoerde) taken en projecten op een rij, die laten zien hoe goed je in die andere rol en/of bedrijfstak past. Benoem waarom jij met jouw skills en werkervaring een meer dan overtuigende kandidaat voor de baan bent.
7. Start jouw zoektocht naar een nieuwe baan
Begin met het zoeken naar een baan nadat je alles op een rij hebt gezet: technische vaardigheden, diploma’s, licenties, et cetera. Maak van het zoeken naar je droombaan een fulltime baan. Blijf doorgaan en laat je niet ontmoedigen door situaties die op obstakels lijken. Je zult veerkrachtig moeten zijn. Uiteindelijk zul je jouw gewenste carrière in de techniek krijgen, welke leeftijd je ook hebt.