Ontevreden op je werk? Ga het gesprek aan met je baas
Hoe ga jij het gesprek met je baas aan als het even moeilijk gaat op je werk? Bijvoorbeeld als zaken slecht zijn geregeld? Als onderdelen keer op keer te laat worden besteld en jij vervolgens je werk niet goed kan doen?
Wanneer je ontevreden over je werk bent, is het belangrijk dat je dit aankaart bij je leidinggevende. Want als onderwerpen niet open besproken worden, weet hij ook niet wat er precies speelt. Hoe begin je een constructief gesprek?
1. Stel het gesprek met je baas niet uit
>Het kan gebeuren. De benodigde materialen zijn niet op tijd binnen. Maar als dit keer op keer gebeurt, kan je je hieraan gaan irriteren en mogelijk onterechte aannames doen. Wanneer zaken op het werk niet goed zijn geregeld en jij hier hinder aan ondervindt, is het belangrijk dat je zo spoedig mogelijk bij je baas aankaart wat er speelt. Zoek iemand om mee te praten voordat het de spuigaten uitloopt. Houd het zakelijk en constructief. Voorkom onnodig verhitte conversaties.
2. Neem het woord tijdens teamoverleg
Ben je aanwezig bij het teamoverleg? Dan is dit hét moment om bespreekbaar te maken wat jij op de werkvloer ervaart. Hoogstwaarschijnlijk hebben de andere monteurs dezelfde beleving. Gooi het tijdens het teamoverleg in de groep. Durf moeilijke (‘awkward’) vragen te stellen, wissel ervaringen uit. Deel die ervaringen als team met je baas.
3. Communiceer opbouwend
Wil je het meeste uit het (telefoon)gesprek met je baas halen? Neem geen defensieve houding aan, maar communiceer opbouwend! Houd bij wat bij welke klus misging en hoe het voorkomen had kunnen worden. Het is wijs om zo’n houding aan te nemen.
4. Blijf het probleem aankaarten
Soms is het niet voldoende om het probleem één keer aan te kaarten. Misschien denkt je baas: ‘wat jammer dat het vandaag niet goed is geregeld’, maar heeft hij niet door dat het een structureel probleem is. Misschien voel je je terughoudend om het probleem vaker aan te gaan, en praat je liever over koetjes en kalfjes omdat je niet als een zeurkous gezien wilt worden. Het is echter een misvatting dat je vervelend bent als je zegt hoe dingen beter kunnen. Blijf daarom communiceren wat er allemaal misgaat totdat er daadwerkelijk iets is veranderd.
5. Zorg dat de werkvoorbereider op de hoogte is
Heb je als monteur structureel last van fouten in de werkvoorbereiding? Vraag dan aan jouw leidinggevende om dit te bespreken. De werkvoorbereider is hoogstwaarschijnlijk niet op de hoogte van wat jij allemaal op de werkvloer ervaart. Als hij op de hoogte is, kan hij naar manieren kijken om de zaken te verbeteren.
Ben je ontevreden over je werk? Met bovenstaande tips kun je het gesprek met je baas aangaan. Ben je op zoek naar een andere baan? Bekijk onze vacatures en solliciteer direct!