Wat doet een Software Engineer?
Op deze pagina:
- Software engineer vacatures
- Wat is software engineering? (betekenis)
- Wat doet een software engineer?
- Vaardigheden software engineer
- Wat is embedded software engineering?
- Software engineer vs software developer
- Hoe word je software engineer? (opleiding)
- War werken software engineers?
- Wat verdient een software engineer?
Software engineer vacatures
Wat is software engineering? (betekenis)
Software engineering domeinen
- Requirements management: verzamelen van vereisten.
- System/software design: ontwerp.
- Softwareontwikkeling/software development: implementeren/programmeren.
- Quality Control (QC) en software testing.
- Onderhoud en optimalisatie gedurende het gehele proces (Quality Assurance).
Kenmerken van goede software
- Functionaliteit
- Efficiëntie
- Betrouwbaarheid
- Onderhoud
- Overdraagbaarheid
- Bruikbaarheid
Wat doet een software engineer?
Software development
Projectmanagement
Met een achtergrond als software ingenieur kun je ook onderzoek gaan doen of lesgeven. Je praktische kennis is vooral belangrijk op hogescholen en universiteiten.
Vaardigheden software engineer
Hard Skills
- Softwarearchitectuur en systeemintegratie: begrip van het ontwerpen, documenteren en implementeren van softwarestructuren. Kennis in relatie tot het koppelen van verschillende applicaties en systemen.
- Programmeren: bekend zijn met gangbare besturingssystemen en programmeertalen (programming languages) zoals Java, Python, C++ of JavaScript.
- Databasebeheer: werken met database-systemen.
- Tools voor softwareontwikkeling: vertrouwdheid met programma’s zoals Git en andere ontwikkelings- en implementatietools, evenals software- en cloudtoepassingen. Lees hieronder welke tools relevant zijn.
- Engelse taalvaardigheid: veel technische documentatie en programmeertalen zijn in het Engels. Engelse taalvaardigheden maken ook samenwerking in internationale teams mogelijk en bieden toegang tot wereldwijde educatieve mogelijkheden.
Software development tools
- Geïntegreerde ontwikkelomgevingen (IDE’s): Tools zoals Visual Studio, IntelliJ IDEA, Eclipse en PyCharm bieden een alles-in-één ontwikkelomgeving voor het schrijven, compileren, debuggen en testen van code in verschillende programmeertalen.
- Code-editors: naast IDE’s kunnen code-editors zoals Sublime Text, Atom en VS Code handig zijn voor het snel bewerken van code en het uitvoeren van kleine taken.
- Versiebeheersystemen (VCS): Tools zoals Git, SVN en Mercurial worden gebruikt om wijzigingen in code bij te houden, samen te werken aan projecten en codeversies te beheren.
- Tool voor samenwerking: toepassingen zoals Slack, Microsoft Teams en Jira vergemakkelijken communicatie, samenwerking en projectbeheer binnen ontwikkelteams.
- Voor het testen van code zijn frameworks zoals JUnit (voor Java), NUnit (voor .NET), PyTest (voor Python) en Selenium (voor webapplicaties) essentieel.
- Continu-integratie/continu-implementatie (CI/CD)-tools: Tools zoals Jenkins, Travis CI, CircleCI en GitLab CI/CD worden gebruikt om code automatisch te bouwen, testen en implementeren bij elke wijziging in de codebase.
- Debuggers zoals GDB (GNU Debugger), Visual Studio Debugger en PyCharm Debugger helpen bij het opsporen en oplossen van fouten in de code.
- Containerisatietools: Tools zoals Docker en Kubernetes worden gebruikt voor het verpakken, implementeren en beheren van applicaties in gecontaineriseerde omgevingen.
Soft Skills
- Analytisch begrip van complexe concepten. Een zelfstandige, gestructureerde en resultaatgerichte werkstijl is daarbij onmisbaar.
- Communicatieve vaardigheden: technische details overbrengen aan zowel een technisch (het team) en niet-technisch publiek.
- Efficiënt tijdsbeheer voor vaak parallel lopende projecten en deadlines.
- Flexibiliteit en aanpassingsvermogen om nieuwe technologieën en methoden te leren.
Feedback geven en ontvangen. - Probleemoplossend vermogen om complexe technische uitdagingen identificeren en effectieve oplossingen ontwikkelen.
- Werken in teamverband.
Wat is embedded software engineering?
Embedded software engineers moeten vaak rekening houden met real-time vereisten, beperkte middelen zoals geheugen en verwerkingskracht. Ze zijn actief in sectoren zoals automotive engineering, medische apparaten, consumentenelektronica en meer.
Software engineer vs software developer
Hoe word je software engineer? (opleiding)
- Informatica (Computer Science)
- Bedrijfskundige informatica
- Wiskunde
- Werktuigbouwkunde
- Elektrotechniek
Ook met een diploma communicatietechniek of natuurkunde beschik je over belangrijke kennis voor dit beroep. Voor kandidaten met een hbo-diploma (bachelor) zijn doorlopende boeiende banen beschikbaar. Een wo-diploma (master) is noodzakelijk voor degenen die de kant van wetenschap en onderzoek op willen.
Waar werken software engineers?
Sectoren waarbinnen software-engineers onder meer actief zijn:
-
- Bouw
- Energie
- Engineering
- ICT
- Industrie
- Finance
Wat verdient een software engineer?
Software ingenieurs die via WR een nieuwe vaste baan vinden, verdienen gemiddeld € 4.100 bruto per maand, ver boven het nationale gemiddelde.